Natuurlijke verven & pleisters
Natuurlijke verven & pleisters
Bio Home biedt een groot assortiment aan in natuurverven. Elk product is zorgvuldig uitgekozen om de beste prijs/kwaliteitsverhouding te kunnen garanderen. We verdelen merken zoals: Bio Pin, Ecotec, Auro, Woca, Aglaia, Beeck, Kreidezeit, Stoopen & Meeus... Binnen ons gamma vind je natuurlijke verven voor alle toepassingen binnen en buiten. Daarnaast hebben we ook een mooi aanbod aan sierstuc en pleister voor binnen.
Het meest voorkomende misverstand rond natuurverf is dat deze zeer duur zou zijn, wanneer je onze prijzen bekijkt zal je echter merken dat deze gelijkliggen, of zelfs goedkoper zijn dan de conventionele merken. Onze Biopin natuurlijke muurverf bijvoorbeeld is wel de helft goedkoper!
Een andere misvatting is dat het kleurenpalet van natuurverf beperkt is en enkel uit saaie bruin- en okertinten bestaat. Je hoeft maar even naar onze kleurenkaarten te kijken om te zien dat er ook felle en speelse kleuren in ons aanbod zitten, zelfs aankleuren volgens NCS of RAL codes is mogelijk.
Veel mensen aarzelen om het schilderen met natuurverf uit te proberen omdat men denkt dat natuurverf moeilijker te verwerken is dan gewone verf. De meeste natuurlijke verven in ons aanbod zijn nochtans net zeer eenvoudig en plezierig om mee te werken. De kant en klare muurverven zijn zo uit de pot te gebruiken en met de verfrol op te zetten voor een mooie egale, matte afwerkingslaag. Sommige verfsoorten en verftechnieken, zoals kalkverf en transparante effecten, vragen wat meer oefening, maar geven wel een speciaal en karakteristiek resultaat.
Natuurverf wordt met respect voor mens en milieu gemaakt met ongevaarlijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong.
Dergelijke grondstoffen zijn voor natuurverf benutbaar zonder gebruik te moeten maken van ingrijpende chemische raffinages en transformaties, zoals bijvoorbeeld voor aardoliederivaten en andere complexe grondstoffen voor synthetische verf het geval is.
Dispersieverf is een overkoepelende benaming voor watergedragen muur- en plafondverven. Een dispersie is het mengsel van bindmiddel met een vaste of vloeibare stof in de vloeistof.
Een 'gewone' dispersieverf is bijvoorbeeld een acryl- of latexverf met synthetische pigmenten, hulp- en bindmiddelen. Onze natuur-dispersieverven zijn op basis van water, krijt, klei, marmerpoeder, cellulose..
Leemverf is een muur- en plafondverf op basis van fijne leem en klei en heeft dan ook de gekende eigenschappen van een leempleister: ademend, antistatisch en vochtregulerend. De leemverf is ideaal in combinatie met een leempleister als ondergrond, maar is ook geschikt voor toepassing op andere ondergronden zoals kalk- of gipspleister, gips- of gipsvezelplaten en oude verflagen.
Kalkverf is een muur- en plafondverf op basis van kalk. Kalk heeft de typische eigenschap dat ze ontsmettend, vochtregulerend en schimmelwerend is. Een zuivere kalkverf is dan ook uiterst geschikt voor vochtige ruimtes. Het uitzicht van kalkverf is heel typerend door de natuurlijke, matte uitstraling en kleurschakeringen. Pure kalkverf kan ook buiten gebruikt worden, kalk-caseïneverf enkel binnen.
Silicaatverf is een minerale verf op basis van waterglas die voornamelijk gebruikt wordt voor het schilderen van buitengevels. Het actieve waterglas verkiezelt met de ondergrond, dit wilt zeggen dat de verf zeer diep doordringt en zich verbindt met de minerale ondergrond (baksteen, beton, kalkpleister..). Hierdoor wordt een zeer sterke laag gevormd die tientallen jaren meegaat. Eventuele vervuiling spoelt weg met de regen.
Kalei is op basis van hydraulische kalk en zand en houdt het midden tussen een verf en een pleister. Kalei wordt voornamelijk gebruikt om oude bakstenen gevels op te frissen, maar kan ook op een minerale pleister of beton gezet worden. Bestaat in de basiskleur 'Natura' en is aan te kleuren met de bijhorende poederpigmenten. De kalei is in poedervorm, wordt aangemaakt met water en aangebracht met de borstel.
Pleisters voor een natuurlijke en decoratieve afwerking van binnenwanden- en plafonds. Groffe of fijne kalkpleister, fijne leempleister, tadelakt en andere sierpleister zoals kalkstuc. Tadelakt en stuc kunnen waterbestendig afgewerkt worden voor gebruik in badkamers en als spatwand.
Een transparante beits geeft het hout bescherming, terwijl de structuur en tekening toch zichtbaar blijft. Onze natuurbeitsen zijn volledig dampopen.
Een dekkende beits heeft dezelfde technische eigenschappen als een transparente beits, het oppervlak blijft dampopen en ademend, maar de verf is dikker en bevat meer pigment. Zo worden foutjes en knopen in het hout verzacht zonder de structuur volledig te verbergen.
Olie wordt gebruikt voor de behandeling van hout binnen en buiten: vloeren, trappen, meubelen, tuinhout... De olie kan zowel als grondlaag en als toplaag gebruikt worden. Gebruikt als grondlaag zorgt de olie voor een goede dieptebescherming, daarna kan afgewerkt worden met een natuurlijke beits, vernis of lakverf. Onze olieën zijn op basis van natuurlijke harsen, natuurlijke lijnolie, tungolie, ricinusolie...
Boenwas wordt vooral gebruikt als extra beschermlaag voor houten meubelen en vloeren. Het hoofdbestanddeel is natuurlijke bijenwas waardoor de boenwas een antistatisch effect heeft.
Lakverf is een sterke, afwasbare, dekkende verf die voornamelijk gebruikt wordt als afwerkingslaag voor hout en metaal.
Een vernis is een transparante lak die vooral gebruikt wordt voor hout: vloeren, trappen, schrijnwerk, meubelen... en kurk. Voor een sterk water- en vuilbestendige afwerking.
Blader door onze natuurverfgids voor een overzicht en beknopte informatie van de belangrijkste producten in ons aanbod. Alle producten met prijzen en technische informatie vind je in de webshop.
Het Natureplus label wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschikheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.
Het Europees ecolabel is een milieukeurmerk dat erkend is door alle landen van de Europese Unie. Het wil een stimulans zijn voor het ontwerpen, het in de handel brengen en het gebruik van producten die minder schadelijk zijn voor het milieu tijdens heel hun levenscyclus.
Producten met het IBR label zijn getest en gecertificeerd door het instituut van bouwbiologie IBR in Rosenheim, Duitsland. Dit instituut verleent zijn certificering en goedkeuring alleen aan producten die aan strenge criteria voldoen, rekening houdend met mens en milieu. Zowel tijdens de productie als bij het gebruik van de eindproducten.