Zorgen voor een goede hechting op oude verflagen

Een belangrijk verschil tussen het schilderen met synthetische verf en natuur- of ecoverf is, dat voor synthetische systemen "paardenmiddelen" ingezet worden waarmee technisch gezien bijna niets fout kan gaan. In de verven wordt een overdaad aan bindmiddelen gestopt, waarmee de verf tegen bijna iedere ondergrond blijft plakken. Het belangrijkste nadeel is dat daarmee de ademende capaciteit van muren en plafond verloren gaat en het risico op schadelijke uitwasemingen toeneemt.

Voor natuurverf gaan we subtieler te werk en dat vraagt wat meer aandacht voor de ondergrond.

Muren en plafonds die met nog goed hechtende natuurlijke muurverf geschilderd zijn, kunnen na het gebruikelijk afwassen doorgaans gemakkelijk met natuurverf herschilderd worden. Onze aandacht en advies is gericht op synthetische verflagen die overschilderd moeten worden. Op matte verflagen hecht gebruiksklare natuurverf in de meeste gevallen goed. Zeker als we de oude verflaag eerst afwassen met in warm water opgeloste soda en we vervolgens goed naspoelen met water en een scheutje azijn.

De moeilijkheid ligt bij zeer dichte en gladde oude lagen zoals glanzende latex- en lakverf. Hier bouwen we best zekerheid in door het extra aanlogen van de oude verf en door het gebruik van een hechtlaag. Indien men met natuurlijk poederverven, zoals de Kreidezeit kalkcaseïneverf en leemverf die geen synthetische bindmiddelen bevatten, over oude synthetische lagen willen schilderen, adviseren we altijd het gebruik van een hechtlaag. 

  • De GekkoSol minerale muurverf wordt door Kreidezeit als hechtgrond voor al hun muurverven en pleisters aanbevolen. Als extra voordeel heb je ineens een dekkende witte laag. Oppassen echter met gladde latexverf. Hierop moet de goede hechting van GekkoSol getest worden.
  • Beeck gipsgrond, die enkele procenten emissievrij reinacrylaat bevat, kan gebruikt worden als grondlaag voor al onze muur- en plafondverven. Natureplus® staat tot 5% reinacrylaat in minerale verf toe. Beeck gipsgrond is een universele wit dekkende grondverf voor binnen. Glanzende olieverf en latexverf eerst aanlogen met soda.
  • Ecotec Prim & Fix is een fixerende primer op waterbasis die gebruikt wordt als grondlaag bij de toepassing van leemverven, dispersieverven en silicaatverven. Geschikt voor droge, zwak absorberende minerale ondergronden zoals beton, bakstenen muren, pleisters en gipskarton alsook voor het fixeren van oude verzande bezetting.