biobased & circulair

Bio Home natuurbed

Tentoongesteld in The Exploded View, Beyond Building

The Exploded View, Beyond building is een tentoonstelling in de vorm van een kleine woning, opgebouwd uit innovatieve, duurzame en circulaire materialen. Als één van de lokale partners, ontwierpen en maakten wij het bed voor de slaapkamer.

Materialen

Massieve populier

Populier is een snelgroeiende houtsoort die hier goed gedijt. De populier die we gebruikten voor het bed komt uit een lokaal bos in eigen beheer. De stammen zijn op natuurlijke wijze geveld door rukwinden tijdens een zware storm.

De prachtige tekening en de lichte kleur van het hout brengen karakter en zachtheid in de ruimte. De productie gebeurt in eigen atelier, met 100% groene stroom. De constructie is volledig metaal- en plasticvrij.

Hennep

De matrashoes, kussenslopen en dekbedovertrek zijn gemaakt uit fijn geweven hennepvezels van Europese teelt. Het dekbed is gevuld met hennepvezels. Door de enorm hoge capaciteit om vocht op te nemen wordt het klimaatcomfort verbeterd. Hennep is antibacterieel en schimmelwerend.

Hennep groeit snel en gemakkelijk, zonder gebruik van kunstmest en pesticiden.

Zeegras

De matras bestaat uit een soort van natuurlatex kuip, gevuld met zeegras vezels. Zo is er minder natuurlatex nodig om de matras te maken en wordt het superieure ligcomfort van de natuurlatex aangevuld met de gunstige eigenschappen van zeegras. Het hoge gehalte jodium, boorzout, kiezel- en rozemarijnzuur zorgt voor verlichting van de slijmvliezen. De zeegras vezels voorkomen een kil gevoel in bed door opstijgende koude. Mijten en schimmels kunnen zich niet innestelen.

Verwerken van de populier boomplanken

Verbinding met houten schroeven en schroefdraad

Hoeken met ambachtelijke zwaluwstaartverbinding

opbouw Dormiente Natur Pur matras

The Exploded View is een samenwerking van bedenker en ontwerper Biobased Creations, Centrum voor duurzaam bouwen Kamp C en lokale partners. De installatie toont meer dan 100 biobased bouwtoepassingen, circulaire bouwmethoden en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het deel van is.

Via de website van Kamp C kan een rondleiding in The Exploded View geboekt worden. Op dinsdag en donderdag zijn de rondleidingen voorbehouden voor professionelen. Particulieren zijn welkom op de 3de zaterdag van de maand van april tot en met oktober (m.u.v. juli).

© Foto Tom Cornille