In dit artikel bespreken we kort verschillende mogelijke behandelingen, onderhoud en renovatie van houten vloeren. Hierbij wordt telkens één product in detail voorgesteld, met de correcte verwerkingswijze. Kom langs in onze winkels voor het volledige aanbod en persoonlijk advies.

Om je vloer te behandelen....

... kan je een olie, olie-was, boenwas of vernis gebruiken.

  • Een natuurlijke olie verzadigt het hout in de diepte en zorgt voor een zeer naturel uitzicht en een goede bescherming. De olie kan gepigmenteerd worden om beter aan te sluiten bij de stijl van de ruimte, een witte olie bijvoorbeeld geeft het hout een meer moderne uitstraling en voorkomt verdonkeren.
  • Een natuurlijke boenwas wordt als extra beschermlaag over de olie gezet. Het oppervlak wordt meer vuil- en waterafstotend, boenwas heeft ook de eigenschap om anti-statisch te zijn.
  • Een vernis vormt een nagenoeg dichte laag op het hout en geeft dan ook de meeste bescherming tegen vocht. 
     

Bio Pin Aqua olie + boenwas

Systeem op waterbasis voor onbehandelde vloeren en andere oppervlakken in hout of kurk. De kleur van het hout wordt dieper en de tekening wordt benadrukt. 

Vooral geschikt voor het beschermen van zachthout en kurk tegen vuil en vocht. Looistoffen in houtsoorten zoals eik, kastanje en sommige tropische houtsoorten, alsook weekmakers in lijm gebruikt bij kurk en fineervloeren kunnen de droogtijd vertragen en verkleuringen veroorzaken. Zet daarom eerst een staal. Als alternatief kan de Bio Pin hardende olie, op basis van natuurlijke oliën en geurloze verdunner, gebruikt worden.

Samenstelling:
Vloerolie: natuurlijke oliën, vetzuren en harsen
Vloerwas: bijenwas en carnaubawas

Werkwijze:
Zorg ervoor dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. De olie goed oproeren en in een dunne, gelijkmatige laag aanbrengen met een borstel of kortharige verfrol. De temperatuur in de ruimte moet hoger zijn dan 10°C tijdens het aanbrengen en de droogtijd. De olie heeft eerst een melkachtig witte kleur maar klaart helder uit. Na ca. 20 minuten overtollige olie wegnemen met niet-pluizende doeken. Goed laten drogen.

Bij afwerking met vloerwas: de olie in één of twee lagen aanbrengen. Bij sterk zuigende houtsoorten en kurk kan een extra laag nodig zijn. Bij elke laag olie steeds de overtollige olie wegnemen met doeken na ca. 20 minuten. Wanneer het oppervlak volledig droog is, polieren met een poliermachine en zwarte pad en stofzuigen. Daarna de vloerwas goed oproeren en in een dunne, gelijkmatige laag aanbrengen met een borstel of spons. Het is beter om twee dunne lagen aan te brengen dan één te dikke laag. Na 3 à 4 uur polieren met doeken of met een poliermachine en zachte pad.

In plaats van de vloerwas kan ook de vloervernis aqua als slotlaag gezet worden. In dit geval één laag vloerolie als grondlaag aanbrengen en na ca. 20 minuten opwrijven. Na droging twee dunne lagen vloerlak aanbrengen met een borstel of kortharige lakrol. Tussen de lagen licht opschuren met korrel 180 of 220 en stofzuigen.

 

Om je behandelde vloer langdurig mooi te houden...

... is het best om regelmatig te reinigen met een natuurlijke vloerzeep. Die zorgt er voor dat bij elke poetsbeurt het hout een beetje extra gevoed wordt. De zeep kan gebruikt worden voor alle vloeren, ongeacht de behandeling. De zeep is ook geschikt voor natuursteen, keramische tegels, kurk.. Voor hout- en kurkvloeren behandeld met boenwas bestaat een specifiek onderhoudsproduct: was-onderhoudsemulsie, dat toegevoegd wordt aan het poetswater. Het product is ook zeer geschikt voor het onderhoud van linoleum.
 

Aglaia Zelfglanswas voor vloeronderhoud


Reinigende emulsie met natuurlijke harde was. Zeer geschikt als onderhoudsmiddel voor met olie en/of boenwas behandelde vloeren.

Aglaia Zelfglanswas zorgt voor extra bescherming tegen vuil en water. Oppervlakken die onderhouden worden met zelfglanswas blijven langer mooi, behouden beter het zijdeglanzende uitzicht van een boenwas en moeten minder snel een renovatielaag krijgen.

Werkwijze:
1 theelepel zelfglanswas toevoegen per liter zuiver water. Vloeren vooraf stofzuigen en aansluitend licht vochtig wissen. Overtollig water opnemen, niet laten aandrogen. Het gebruik van agressieve schuurmiddelen, stoomreiniger en microvezeldoeken vermijden.

 

Wanneer je vloer hardnekkig vuil is of slijtplekken vertoont...

...is het tijd voor een renovatiebeurt. Bij vloeren, behandeld met olie of boenwas is dit redelijk eenvoudig. Hiervoor bestaat een product met 3-in-1 functie: reiniging, impregnering en slotlaag. Bij een geverniste vloer moet het oppervlak eerst grondig geschuurd worden en daarna opnieuw vernis aangebracht worden in twee tot drie lagen, afhankelijk van het gebruik van de ruimte.
 

Renovatie olie-was

Oplosmiddelvrij product voor renovatie van houten vloeren, op basis van natuurlijke oliën en was met zeer sterke vuiloplossende eigenschappen.

Geen schuren, stof, verschillende behandelingen... Het oppervlak wordt in één handeling gereinigd, geïmpregneerd en afgewerkt. Geschikt voor vloeren behandeld met olie of boenwas. Niet geschikt voor geverniste vloeren.

Samenstelling:
Natuurlijke oliën, bijenwas en carnaubawas

Werkwijze:
De ondergrond moet droog, stof-en vetvrij zijn. De renovatie olie-was voor gebruik goed schudden of krachtig oproeren. De temperatuur in de ruimte moet minstens 15°C zijn. Werk in stukken van ca. 3 à 5 m². De renovatie olie-was uitgieten op de vloer (max. 450ml per keer) en inwerken met een poliermachine en harde pad (korrel 180). Het oppervlak wordt stofvrij geschuurd, gelijktijdig wordt de olie ingemasseerd in het oppervlak. Het losgeweekte vuil komt bovenop te liggen en kan eenvoudig weggenomen worden met een aftrekker en doeken. Daarna het oppervlak met zachte, niet pluizende doeken of een poliermachine met zachte pad droogpolieren. Na deze behandeling kan als aanvulling op het gewone onderhoud met natuurzeep of wasonderhoud af en toe een dunne laag renovatie olie-was met doeken ingewreven worden.

 

Bezoek voor het volledig aanbod vloerbehandelingsproducten www.biopin.com en www.woca.be.
Zie ook onze verfgids en bijhorende prijslijst, hierin staan de meest gebruikte producten.