Wijziging verkeerssituatie Bio Home Leuven

Bio Home Leuven is niet meer bereikbaar via de Burchtstraat, langs de Keizersberg. De Burchtstraat werd uitgezonderd plaatselijk verkeer voor vergunningshouders. Een camera met nummerplaatherkenning stelt inbreuken vast. Wie via de Mechelsesteenweg of via de E314 naar Leuven komt rijdt best via de ring en het Artoisplein. Meer info - Kaart

  • Haal de warmte van de zon in huis met Sunnyheat infrarood verwarming

    SUNNYHEAT staat voor weelderige zonnewarmte en een harmonieus ruimteklimaat, met een unieke geïntegreerde regeltechniek en intelligent energiebeheer.

    10% korting in oktober en november! Enkele uitvoeringen van de panelen zijn nu uit voorraad leverbaar. Contacteer ons voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

    Meer informatie

Bestaat er voor alle toepassingen een natuurverf?

Inderdaad, er bestaat natuurverf voor muren, hout en metaal voor binnen en buiten. Er bestaan middelen voor aangetast hout afbijtmiddelen enz.. In onze verfgids vindt u een kleine selectie. Heeft u specifieke vragen: contacteer een Bio Home winkel.

Is natuurverf duurder dan een traditionele verf?

Algemeen is natuurverf goedkoper of hetzelfde van prijs dan de conventionele betere verfmerken. Dat kunt u constateren in onze prijslijst (zie verfgids).

Kan natuurverf op een reeds geschilderde ondergrond gezet worden?

Er bestaan natuurverven in verschillende kwaliteiten: op muren (binnen of buiten) die met een synthetische acrylverf geschilderd zijn, bevelen we een leemverf of silikaatverf aan die een kleine hoeveelheid bindmiddel bevat, om te hechten op een minder absorberende ondergrond. Ook voor reeds gelakt of gebeitste houten oppervlakten hebben we natuurverven die, na lichtjes schuren, eroverheen kunnen.

Is een leemverf overal te gebruiken?

Leemverf in poedervorm wordt op onbehandelde binnenmuren of plafonds toegepast, na voorbehandeling met een product op basis van plantencaseïne. Kant en klare leemverf kan op praktisch alle muren en plafonds binnenshuis. In badkamer of keuken best afwerken met lazuurbindmiddel om ze afwasbaar te maken, opgelet, dit kan de kleur wel iets donkerder maken..

Kan een kalkverf op elke ondergrond gezet worden?

Een 100% natuurlijke marmerkalkverf alleen toepassen op onbehandelde muren binnenshuis. Deze verf is desinfecterend en schimmelwerend en dus goed voor vochtige ruimtes met weinig verluchting. Er bestaat ook een poederkalkverf met bindmiddel, voor toepassingen binnenshuis op reeds geschilderde absorberende muren en voor buiten op onbehandelde muren of buitenmuren gepleisterd met kalkpleister.

Is kalkverf geschikt voor een badkamer?

Kalkverf is relatief geschikt voor badkamers omdat ze enkel spatwatervast is en niet afwasbaar, bij gebruik in de badkamer is het aan te raden om nog een extra laag natuurharsbinder aan te brengen.

Welke verf is het meest geschikt voor badkamers?

Speciaal voor badkamers en keukens is er een zeer sterke schrobvaste muurverf. Ze is probleemloos bestand tegen spatwater en kan veelvuldig afgewassen worden. Wasbare dispersieverven kunnen eveneens toegepast worden als de spatwaterzone betegeld of met tadelakt bepleisterd is. Dispersie, kalk en leemverven kunnen in de badkamer wel in waterbereik als er een natuurhars- aquavernis overheen komt: let wel, deze vernis verdonkert en geeft een zijdeglans.

Op welke ondergrond kan men kaleien?

Kalei is een poederpleister op basis van hydraulische kalk. Zowel binnenmuren als buitenmuren dienen onbehandeld en absorberend te zijn: baksteen, kalkpleister, silikaatsteen. Andere zoals cementpleisters eerst testen door te bevochtigen, zuigt het water onmiddellijk op, dan is uw pleister absorberend, er mag zeker geen waterafstotend product in of op uw pleister aangebracht geweest zijn.

Welke natuurverven zijn geschikt om buitengevels te schilderen?

Silikaatverven (verven op basis van waterglas) zijn reeds eeuwen beproefd als duurzame natuurlijke verf voor buitengevels. Onbehandelde gevels, baksteen of absorberende pleisters hebben eerst een fixeerlaag nodig. Ook geschilderde of synthetisch gepleisterde muren buiten kunnen geschilderd worden met een silikaatverf waaraan een bindmiddel is aan toegevoegd. Bio Home heeft hiervoor uitgebreide technische informatie beschikbaar.

Zijn alle natuurverven ademend?

Natuurverven zijn ademend, dit is het grootste verschil met acrylaatverven. Er bestaan nog kleine verschillen in het ademend vermogen bij natuurverf: minerale verven zoals kalk- en silikaatverf verbinden zich met de ondergrond en zijn geheel dampopen. Natuurlijke leemverven in poedervorm zijn eveneens extreem ademend, terwijl we de kant en klare natuurharsdispertieverven goed ademend kunnen noemen. Ook de beitsen en lakken op olie-harsbasis zijn ademend. Alleen de isolerende schellackvernis, die gebruikt wordt om schadelijke uitwasemingen te neutraliseren, dient in grote mate de ondergrond af te sluiten.

Hebben alle natuurlijke muurverven een korrelige structuur?

Neen. In de natuurlijke muurverven bestaan zowel gladde als structuurverven . Deze laatste zijn ideaal als men scheurtjes en fouten in de ondergrond wilt verbergen. Ze bestaan kant en klaar, maar er is ook een mogelijkheid om een gladde verf structuur te geven door er kwartspoeder aan toe te voegen.

Hoe lang kan een gemengde poederverf bewaard worden?

Alle poederproducten: verven of pleister, dienen best in dezelfde dag verwerkt te worden als ze aangemaakt zijn met water. Droge, nog niet vermengde poederverf is in principe eindeloos houdbaar wanneer ze op een droge en vorstvrije plaats bewaard wordt.

Zijn alle kleuren mogelijk bij natuurverven?

Bij natuurlijke verven worden bij voorkeur aarde, oxydes en minerale pigmenten gebruikt. Hoewel hiermee al zeer veel kleuren gemaakt kunnen worden blijven de mogelijkheden beperkt, heel felle kleuren kunnen bijvoorbeeld niet gemaakt worden op basis van natuurlijke pigmenten. De laatste jaren is er een evolutie naar het gebruik van onschadelijke synthetische pigmenten om gemakkelijk kleuren volgens staal, RAL- of NCS kleuren te maken. Ook fellere kleuren zijn hiermee mogelijk.

Is het mogelijk om houtwerk buiten kleurloos te behandelen?

Houtwerk buiten heeft een goede bescherming nodig. De UV stralen van de zon doen het hout vergrijzen. Behandeling met een kleurenbeits, geeft een UV bescherming omdat het kleurpigment de UV stralen filtert. Er bestaat een kleurloze UV beits voor buiten, die in combinatie met een UV grondlaag een redelijke bescherming bied. Deze beits dient in een behoorlijke dikke laag aangebracht te worden en aan de zuidkant regelmatig gecontroleerd en eventueel jaarlijks bijgewerkt te worden. Kleurloze behandeling kan uiteraard wel als het hout mag vergrijzen.

Kan men op een bestaande beits met een natuurbeits werken?

Indien het hout reeds behandeld is met een synthetische beits, maar het is nog poreus en absorberend, kunt u dit behandelen met een natuurlijke olie-harsbeits. U hebt de keuze tussen een natuurlijke olie-harsbeits met geurloze verdunner of een aqua beits: een olie-harsbeits met water verdund. Het is aanbevolen de oude laag voor het behandelen lichtjes op te schuren.

Bestaan er natuurlijke middelen tegen houtworm e.d.?

Er bestaan verschillende natuurlijke, niet toxische behandelingen om hout preventief te behandelen: producten op bassis van boorzouten en boorzuren. Zelfs voor aangetast hout bestaan er concentraten die het hout mineraliseren zodat de insecten er niet meer in kunnen leven.

Hoe reinig ik het best mijn borstels na gebruik?

Een borstel of rol waarmee een muurverf werd geschilderd kunt u uitwassen met lauw water en natuurlijke zeep. De borstels waarmee u olie-harsbeitsen of lakken, die water verdund zijn, hebt verwerkt, kan je in theorie eveneens uitwassen met water en zeep. Het is wel aan te bevelen om deze borstels eerst een tijd met zeep te laten weken, daarna met warm water spoelen. Voor oliebeitsen of lakken met een geurloze verdunner: eerst de borstel of lakrol laten weken in een (bij voorkeur geurloze) verdunner, daarna afdrogen en wassen met water en zeep.

Na het inolieën van mijn parket blijft het oppervlak plakkerig. Wat nu?

Bij het behandelen met olie moet na 15 à 20 minuten het oppervlak opgewreven worden met katoenen doeken om alle overtollige olie te verwijderen, waarschijnlijk is dit niet of onvoldoende gebeurd. Je kan de kleverige laag met een oplosmiddel(1) week maken en met een groene of zwarte polierpad weg halen.

Maak een doek nat met oplosmiddel en wrijf daarmee een klein deel van de vloer in. Polier nu machinaal met de groene of zwarte pad tot de kleverige olie verwijderd is. Ga deel per deel verder tot de hele vloer op deze wijze behandeld is.

Ook zou je de kleverige olie grotendeels met een schraapijzer kunnen verwijderen. Doe dit voorzichtig zonder beschadigingen(!) en handel dan verder zoals hierboven beschreven.

Een andere mogelijkheid is wachten tot de vloer helemaal droog is (duurt minstens een week) en hem daarna opschuren. Nu zal je opnieuw onderhoudsolie of basisolie moeten aanbrengen. Vergeet niet om de overtollige olie na 15 à 20 minuten af te nemen. De laatste laag, er worden twee lagen aanbevolen, moet opnieuw met de hand of machinaal gepolierd worden met een beige pad.

(1) Als oplosmiddel komt in volgorde van efficiëntie in aanmerking: gomterpentijn, citrusverdunner of isopar.

Voetstappen blijven zichtbaar op de pas ingeöliede parket.

Waarschijnlijk is uw vloer oververzadigd. Over enkele dagen zal de olie droog zijn. Voetafdrukken worden gemakkelijk verwijderd door eenmalig met water of zoals gebruikelijk met water en zeep te dweilen, wanneer de olie volledig uitgehard is, na 3 à 4 weken.

Mijn nieuw hardhouten parket neemt nauwelijks olie op.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het hout de olie moeilijk opneemt, bvb. omwille van een zeer dichte structuur, omdat het hout te fijn geschuurd werd of omdat het nog een beetje te vochtig is. U kan dan best de olie, afhankelijk van het zuigvermogen, 10 tot 30% verdunnen en machinaal met een polierpad inpolieren.

Indien het parket bij de eerste behandeling weinig olie opneemt, zal het vroeger dan normaal een onderhoudsbeurt nodig hebben.

Nog beter is het om te wachten tot het hout goed droog is. Indien het te fijn geschuurd werd, schuur dan opnieuw met korrel 180.