Wijziging verkeerssituatie Bio Home Leuven

Bio Home Leuven is niet meer bereikbaar via de Burchtstraat, langs de Keizersberg. De Burchtstraat werd uitgezonderd plaatselijk verkeer voor vergunningshouders. Een camera met nummerplaatherkenning stelt inbreuken vast. Wie via de Mechelsesteenweg of via de E314 naar Leuven komt rijdt best via de ring en het Artoisplein. Meer info - Kaart

Zorgen voor een goede hechting op oude verflagen

Een belangrijk verschil tussen het schilderen met synthetische verf en natuur- of ecoverf is, dat voor synthetische systemen "paardenmiddelen" ingezet worden waarmee technisch gezien bijna niets fout kan gaan. In de verven wordt een overdaad aan bindmiddelen gestopt, waarmee de verf tegen bijna iedere ondergrond blijft plakken. Het belangrijkste nadeel is dat daarmee de ademende capaciteit van muren en plafond verloren gaat en het risico op schadelijke uitwasemingen toeneemt.

Voor natuurverf gaan we subtieler te werk en dat vraagt wat meer aandacht voor de ondergrond.

Muren en plafonds die met nog goed hechtende natuurlijke muurverf geschilderd zijn, kunnen na het gebruikelijk afwassen doorgaans gemakkelijk met natuurverf herschilderd worden. Onze aandacht en advies is gericht op synthetische verflagen die overschilderd moeten worden. Op matte verflagen hecht goede gebruiksklare natuurverf in de meeste gevallen goed. Zeker als we de oude verflaag eerst afwassen met in warm water opgeloste soda en we vervolgens met water goed naspoelen.

De moeilijkheid ligt bij zeer dichte en gladde oude lagen zoals glanzende latex- en lakverf. Hier bouwen we best zekerheid in door het extra aanlogen van de oude verf en door het gebruik van een hechtlaag (een zogenaamde primer).

  • De GekkoSol minerale muurverf, met fijne of grove of zonder korrel, wordt door Kreidezeit als hechtgrond voor al hun muurverven en pleisters aanbevolen. Als extra voordeel heb je ineens een dekkende witte laag. Oppassen echter met gladde latexverf. Hierop moet de goede hechting van GekkoSol getest worden.
  • Als derde primer stel ik de minerale gipsgrond van Beeck voor, die enkele procenten emissievrij reinacrylaat bevat. Natureplus® staat tot 5% reinacrylaat in minerale verf toe. Beeck gipsgrond is een universele wit dekkende grondverf voor binnen. Glanzende olieverf en latexverf eerst extra aanlogen met soda.

Hiermee hebben we drie mogelijkheden, in volgorde van hun natuurlijkheid, die het ademend vermogen van de ondergrond nauwelijks beïnvloeden.

Indien we met natuurlijk poederverven, zoals de Kreidezeit kalkcaseïneverf en leemverf die geen synthetische bindmiddelen bevatten, over oude synthetische lagen willen schilderen, adviseren we altijd het gebruik van één van de drie genoemde primers.